RESIPI
  • Sebut saja tentang peria, tentu saja tumbuhan ini dikategorikan sebagai sayuran yang tidak perlu ada di dalam rumah. Rasanya yang pahit membuatkan masyarakat tidak mempedulikan peria. Jika anda terus membaca entri ini, kami jamin anda akan mencari peria kerana khasiat dan resipi peria yang terbaik!
  • Ramai di kalangan kita yang sudah buntu mencari menu untuk berbuka. Apa kata hari ini, kita cuba menu kuetiau istimewa. Selain, boleh dibuat menu berbuka petang nanti, ia juga idea hidangan yang hebat untuk Syawal. Pasti tetamu tambah berselera.
  • Hujung minggu begini memang sesuai jika anda mahukan minuman segar lagi berkhasiat dan boleh sejukkan tekak lebih-lebih lagi sebelum tibanya puasa. Kami ada beberapa resipi jus buah dan sayur hijau yang mudah disediakan dan sesuai untuk anda. Selain boleh dinikmati bersama keluarga, minuman berjus segar ini juga mempunyai banyak khasiat yang diperlukan oleh tubuh badan.
  • Ungkapan seperti "Sehari tak makan nasi, tak boleh hidup!" sering kita dengar. Hendak buat macam mana kalau nasi sudah menjadi makanan ruji kita. Akan tetapi, mengambil makanan tinggi karbohidrat dalam kuantiti yang banyak boleh mendatangkan masalah buat pesakit diabetis, obesiti dan penyakit lain. Ini kerana nasi (putih) tergolong di dalam karbohidrat yang bersifat glycemic yang sederhana dan masih mampu menaikkan paras gula di dalam darah dengan cepat.
  • Dari kecil lagi kita sudah disogokkan untuk meminum lebih banyak susu bagi membantu tumbesaran yang sempurna. Sehinggalah kita sudah berumur, susu tetap pilihan terbaik bagi mencegah masalah osteoporosis, sakit yang digeruni pada peringkat umur ini. Jika lekas merasa muak minum susu, apa kata kita pelbagaikan menu sihat berasaskan susu sebagai hidangan utama dan sampingan harian.
  • Hidangan berasaskan pasta semakin digemari oleh setiap lapisan masyarakat. Ia boleh diubah suai penggunaannya mengikut cita rasa tempatan. Pasta amat sesuai untuk individu yang ingin menikmati hidangan mengenyangkan selain nasi. Chef di Makan Coffee House, Hotel Royal Kuala Lumpur berkongsi beberapa jenis menu ringkas dan boleh disediakan sendiri di dapur anda!
  • Antara kelebihan makanan laut termasuklahmengandungi omega 3, mampu mencegah osteoporosis serta membantu mengurangkan masalah berat badan